Nobelpristagarna Leymah Gbowee (fred 2011) Wole Soyinka (litteratur 1986) och Martin Chalfie (kemi 2008) deltar i de olika evenemangen under veckan. Det blir bland annat en crash course i Nobelpris på Rival och en internationell konferens där Nobelpristagarna möter lärare från hela världen. Årets tillkännagivanden av Nobelpriset livesänds på Nobelmuseet.

 

Så här säger Anna Sjöström Douagi som är programchef på Nobel Center:

”Hela världens blickar riktas mot Stockholm denna vecka och vår satsning görs för att fler stockholmare ska märka att det pågår en världsnyhet mitt ibland oss. De upptäckter och insatser som belönas med världens finaste pris är något som är viktigt för hela mänskligheten. Drömmen är att hela staden är med för att lära sig mer och fira.”

 

Annika Hedås Falk, utbildningschef på Nobel Center, ansvarar för den internationella lärarkonferens som arrangeras under veckan:

”Nobelpriset har en förmåga att engagera människor och jag är övertygad om att pristagarnas medverkan på lärarkonferensen kommer att inspirera de lärare som deltar. Liksom förra året producerar vi även ett lektionsmaterial – Nobelprislektionen – som underlättar för lärare som snabbt vill hålla en lektion om de nya priserna för sina elever.”

 

Medverkande Nobelpristagare

 

Leymah Gbowee tilldelades Nobels fredspris 2011 efter att ha organiserat liberiska kvinnor att stå upp och protestera mot de förödande inbördeskrig som hade plågat landet i åratal.

 

Martin Chalfie, kemipristagare 2008, fick Nobelpriset för sitt arbete med grönt fluorescerande protein.

 

Wole Soyinka fick Nobelpriset i litteratur 1986. Han är starkt samhällsengagerad och en uttalad kritiker av diktatur, vilket har resulterat i såväl fängelsestraff som exil.

 


Stockholm – Nobel Calling!

Här är några exempel på aktiviteter som pågår under veckan:

 

Från måndag 1 oktober – Livesändningar från offentliggörandet
Vem får det magiska samtalet? Gör oss sällskap på Nobelmuseet när årets Nobelpristagare tillkännages. Vilka framsteg belönas i år och vilken betydelse har de för mänskligheten? Titta på livesändningar från offentliggörandet. Vi pratar med en expert som kan förklara årets pris.

 

Tisdag 2 oktober– Performance Lecture
Rädsla är en förutsättning för att överleva. Rädsla kan också hindra oss att leva. Var kommer rädslan ifrån? Och hur påverkas vi av den? Möt Armita Golkar, psykologiforskare specialiserad på rädsla, i en föreställning regisserad av Alexander Mørk-Eidem. Performance Lecture är kunskap förmedlad med teaterns verktyg i ett samarbete mellan Nobel Center och Dramaten&. Föreställningen ges vid flera tillfällen på Dramaten, Lilla Scen.

 

Onsdag 3 oktober – Crash course i Nobelpris

Crash course i årets naturvetenskapliga pris med kommittéledamöterna Anna Wedell, Ulf Danielsson, Sara Snogerup Linse. Komikern och författaren Fredrik Lindström kryddar kvällen, bland annat bjuder han på sina tankar kring nyfikenhet, kunskap och Nobelpris. Vi ses på Rival!

 

Torsdag 5 oktober – Möt litteraturpristagaren Wole Soyinka

Wole Soyinka fick Nobelpriset i litteratur 1986. Under tillkännagivandeveckan besöker han Stadsbiblioteket och berättar om sitt författarskap, med verk ofta rotade i Nigeria och i Yoruba-kulturen.

 

Fredag 5 oktober – Nobelpristagare möter lärare
Nobel Prize Teacher Summit är en internationell konferens som hyllar och stärker läraryrket i alla dess former. Vi pratar om hur lärare kan arbeta med demokrati, icke-våld och hållbar utveckling. Vi diskuterar också hur undervisning baserad på vetenskap kan få elever att växa upp till toleranta och engagerade medborgare.

 

Lördag 6 oktober – Vetenskap och mänskliga rättigheter

Träffa två Nobelpristagare som har varit med och förändrat världen när de besöker Nobelmuseet. Leymah Gbowee, tilldelades Nobels fredspris 2011 efter att ha organiserat liberiska kvinnor att stå upp och protestera mot de förödande civila krig som hade plågat landet i åratal. Martin Chalfie, kemipristagare 2008, fick Nobelpriset för sitt arbete med grönt fluorescerande protein. Han är också en engagerad medlem av USA:s nationella vetenskapsakademi för mänskliga rättigheter.

 

Måndag 8 oktober
Den 8 oktober äger ett jubileumssamtal rum på Sveriges riksbank om årets pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

 

För mer information
För pressbiljetter till arrangemangen eller för att boka intervjuer med Nobelpristagare eller andra talare vänligen kontakta:

Rebecka Oxelström, kommunikationschef Nobel Center, 0734-12 66 75, rebecka.oxelstrom@nobelcenter.se

 

För fullständigt program se: www.nobelcalling.se