Kunskap & inspiration

Här kommer vi att länka till relevanta forsknings- och debattartiklar i ämnet mat och hälsa, för ökat lärande och inspiration.

 

Om matvanor kopplat till hälsa och klimat över hela världen där Johan Rockström är en av författarna.

Lite uppgifter krävs för att ladda ner artikeln som sedan är gratis.

https://www.thelancet.com/commissions/EAT

 

Dålig kost kan ligga bakom fler dödsfall än rökning

En bättre kost skulle kunna förhindra var femte fall av för tidig död världen över och våra matvanor har större påverkan på dödligheten globalt sett än rökning eller högt blodtryck, visar en ny internationell studie. Men det är inte det vi äter för mycket av, utan de ämnen vi får i oss i för liten utsträckning, som leder till de största riskerna.

Läs artikeln här om du har DN-prenumeration: https://www.dn.se/nyheter/ny-rapport-dalig-kost-ar-farligare-an-rokning/

 

Dålig kost kan ligga bakom fler dödsfall än rökning

Så äter du mer klimatsmart och hälsosamt

Tio gånger så mycket baljväxter och nötter, en extra portion grönsaker och väldigt mycket mindre rött kött. Så borde vi i Norden äta för att både människor och planeten ska må bra och för att maten ska räcka till alla människor år 2050.

Läs artikeln här om du har DN-prenumeration: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/sa-ater-du-mer-klimatsmart-och-halsosamt/

 

Så äter du mer klimatsmart och hälsosamt

Fiberrik mat – därför är fibrer bra för hälsan

Fibrer är inte bara bra för att hålla magen i trim, utan är också det närmaste vi har supermat. DN:s medicinreporter Amina Manzoor går igenom varförfiberrik mat är så bra för oss.

Fem goda fiberrika recept från dietisten Sara Ask

Fibrer är riktig supermat, och finns bland annat i baljväxter och grönsaker. Dietisten Sara Ask lagar fem enkla och goda rätter för dig som vill få i dig mer fullkorn och fibrer.