30 november: Har du hunnit få grepp om årets Nobelpriser än?

Missa inte chansen att få höra inbjudna experter presentera årets Nobelpriser på ett spännande och begripligt sätt.

Torsdagen den 30 november bjuder vi in till en sprudlande lärarkväll på Nobelprismuseet där vi tar oss an allt från attosekunder och nanoprickar till kvinnors förutsättningar på arbetsmarknaden. Sex experter – en för varje pris – ger rappa, intresseväckande föreläsningar om årets Nobelpris.

Vi inleder tillsammans i Bistro Nobel med dryck och tilltugg. Därefter delar vi upp oss i två spår: ett naturvetenskapligt med fokus på årets Nobelpris i fysik, kemi samt fysiologi eller medicin, och ett spår för Nobelpriset i litteratur, Nobels fredspris och Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Slutligen återsamls vi för bubbel och härligt mingelhäng.

Tid: Torsdag 30 november klockan 17.30-20.15.

Plats: Nobel Prize Museum, Stortorget 2 i Gamla stan, Stockholm

Målgrupp: Intresserade lärare i alla ämnen och alla årskurser är varmt välkomna.

Kostnad: 50 SEK

Anmälan: Anmäl dig här.

Välkommen!


Tidigare lärarkvällar 2023

25 oktober: Svampar – framtidens hot eller botemedel?

Såg du tv-serien ”The last of us” och funderar på om svamparna skulle kunna styra världen, som i serien? Välkommen på en inspirerande lärarkväll på Nobelprismuseet och låt dig hänföras av svamparnas fascinerande värld.  

Svampar har i alla tider fascinerat människan. De är varken växter eller djur men lever i symbios med båda. De finns överallt, runt omkring oss och inuti oss, men förblir allt som oftast osynliga. De senaste decennierna har vetenskapliga upptäckter lärt oss mer om svamparnas viktiga funktioner, men svampvärlden är fortfarande full av mysterier som återstår för vetenskapen att lösa.  

Välkommen att lyssna på ett samtal mellan Hanna Johannesson och Anna Rosling om möjligheter och hot inom svamparnas värld. Hanna Johannesson är professor vid Kungliga Vetenskapsakademien med forskningsintresse i gränslandet mellan mykologi och evolutionsbiologi. Anna Rosling är lektor i evolutionsbiologi med forskning kring svampas mångfald och funktion i markeskosystemet vid Uppsala Universitet.

Kvällen inleds med mingel, mat och dryck. Under kvällen kommer vi också att ge en guidad visning av vår nya utställning Fungi – svampar i konst och vetenskap. Museets butik kommer att vara öppen, där du kan handla med rabatt. 

Tid: Onsdag 25 oktober, 17.30 – 20.00. Mingel och tilltugg i vår bistro från 17.30. Programmet inleds 18.00.  

Plats: Nobelprismuseet, Stortorget 2 i Gamla stan, Stockholm  

Kostnad: 50 kr  

Målgrupp: Alla som arbetar i skolan är varmt välkomna, inga speciella förkunskaper behövs.  

7 september: Hindrar demokratin klimatarbetet?

Vi är idag väl medvetna om att en stor del av jordens befolkning måste ställa om både samhällen och livsstil för att leva inom planetens gränser. Kunskapen om hur jordens klimatsystem fungerar är stor, och med hjälp av de klimatmodeller som forskare har utvecklat kan vi förutspå de effekter människans aktiviteter kommer att ha på vårt klimat.

Vi vet vad som behöver göras och vi har en global handlingsplan – Agenda 2030 med dess 17 globala mål och 169 delmål – för att vi ska nå en hållbar framtid. Men kan vi, inom demokratins ramar, ställa om våra samhällen i den takt som krävs för att nå en hållbar framtid? Hur påverkar demokratin möjligheterna till en hållbar klimatpolitik och hur påverkar klimatförändringarna i sin tur demokratin?  

Välkommen till Nobelprismuseet den 7 september för att lyssna till Alasdair Skelton, professor i geokemi och petrologi, samt Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi och ledamot i Svenska Akademien, som försöker reda ut just dessa frågor.   

Deras presentationer efterföljs av ett samtal på scen med möjlighet att ställa frågor.

Tid: Torsdag 7 september 17.30-19.30. Mingel och tilltugg i vår bistro från 17.30. Programmet på scen börjar 18.00

Plats: Nobelprismuseet, Stortorget 2 i Gamla stan.

Målgrupp: Intresserade lärare i alla ämnen och årskurser är varmt välkmna.

13 juni: Läraryrket då, nu och i framtiden

När reflekterade du senast över ditt yrkesval? Har du funderingar om hur läraryrket förändrats de senaste decennierna?

Kom till Nobelprismuseet tisdag den 13 juni för en inspirationskväll om lärare, för lärare. Vi bjuder på vin och tilltugg, och denna gång riktar vi strålkastarna mot just läraryrket.

Erik Cardelús, lektor vid Stockholms universitet, presenterar sin nysläppta bok Lärarliv i litteraturen (skriven tillsammans med Anna Cavallin), en antologi om hur lärare gestaltas i samtida svensk skönlitteratur. Bokens presentation inbjuder till hög igenkänning:

”Gemensamt för lärargestaltningarna är lärarens nästintill outtröttliga försök att göra skillnad, för sig själv, andra och samhället. Här möter vi såväl nyutexaminerade, passionerade lärare som uppgivna, normbrytande och hämndlystna lärare.”

Under kvällen säljs boken till rabatterat pris i museets butik.

Därefter intar läraren Björn Dahlman och skolledaren Maria Jarlsdotter scenen. De har båda profilerat sig som skarpa skoldebattörer på sociala medier, och är aktuella med varsitt kapitel om läraryrket i den nysläppta boken Skolan efter marknaden.

Se ett inslag med Björn Dahlman i TV4:s Nyhetsmorgon här.

Deras presentationer efterföljs av ett samtal på scen med möjlighet att ställa frågor.

Tid: Tisdag 13 juni 17.45-20.00. Mingel och tilltugg i vår bistro från 17.45. Programmet på scen börjar 18.15.

Plats: Nobelprismuseet, Stortorget 2 i Gamla stan.

Målgrupp: Intresserade lärare i alla ämnen och årskurser är varmt välkomna.

16 februari: Drivkraft, framgång och nötning – och hur en bra berättelse kan få allt att hänga ihop

Lärarkvällen är nu tyvärr fullbokad, men anmäl dig gärna till väntelistan. I vanliga fall brukar det komma in en del återbud sista veckan och vi hör av oss löpande så fort det öppnats upp en plats.

Kom till Nobelprismuseet torsdag den 16 februari på en inspirationskväll för lärare på låg-och mellanstadiet.

Vilka är människorna bakom Nobelprisen? Och vad är det som gör att vissa människor aldrig ger upp sin dröm? Hur kan du med hjälp av berättarkonsten fånga dina elevers intresse?

Med utgångspunkt i flera Nobelpristagares skrivbord – i vår utställning Från idé till Nobelpris – kommer vi att berätta om de spännande arbetena som lett fram till deras banbrytande upptäckter.

Anna Nordlund, författare och forskare på Uppsala Universitet, kommer och berättar om Selma Lagerlöf och om andra svenska hjältinnor, om vad det är som driver dem framåt och vilka människorna bakom framgångarna var.

Filippa Mannerheim, lärare, debattör och skribent berättar utifrån sin bok Konsten att undervisa om hur viktigt det är att använda berättandet i klassrummet och hur man kan hjälpa eleverna att förstå att det inte finns några genvägar till framgång.

Tid: Torsdag 16 februari 17.30-20.00

Plats: Nobelprismuseet, Stortorget 2 i Gamla Stan. Museet stänger för allmänheten 17.00 men vi öppnar dörrarna för er igen 17.30.

Innehåll: Föreläsning av Anna och Filippa. Mingel där vi bjuder på vin och tilltugg. Möjlighet att gå runt i museet och handla till rabatterade priser i butiken. Visning av utställningen Från idé till Nobelpris.

Målgrupp: Personal i låg- och mellanstadiet, men alla intresserade är välkomna.

 


Tidigare lärarkvällar 2022

1 december 2022: Har du hunnit få grepp om årets Nobelpriser än?

Missa inte chansen att få höra inbjudna experter presentera årets Nobelpriser på ett spännande och begripligt sätt.

Torsdagen den 1 december bjuder vi in till en sprudlande lärarkväll på Nobelprismuseet där vi tar oss an allt från kvantmekanik, klickkemi och människans evolution till den kollektiva självbiografin, kampen för demokratin och bankernas roll vid finanskriser.

Vi inleder tillsammans i Bistro Nobel med dryck och tilltugg. Därefter delar vi upp oss i två spår: ett naturvetenskapligt med fokus på årets Nobelpris i fysik, kemi samt fysiologi eller medicin, och ett spår för Nobelpriset i litteratur, Nobels fredspris och Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Slutligen återsamlas vi för bubbel och härligt mingelhäng.

Tid: Torsdag 1 december klockan 18.00-20.00 med insläpp från 17.30 då vi bjuder på dryck och tilltugg.
Plats: Nobel Prize Museum, Stortorget 2 i Gamla stan, Stockholm
Målgrupp: Intresserade lärare i alla ämnen och alla årskurser är varmt välkomna.

Välkommen!

Nobelprislektionen 2022

Se lektionsmaterialet för lärare här!

8 september 2022: Hur hela träd ryms i en nöt

Varför är himlen blå? Varför är snoret gult? Vilka är tvål-ålarna?
Dessa frågor får du kanske svar på om du besöker Nobelprismuseet den 8 september.

Bli inspirerad av Rasmus och Jenny på Nobelprismuseets lärarkväll för låg- och mellanstadielärare.

Rasmus Åkerblom, författare och vetenskapsjournalist, läser och berättar ur sin bok ”Underverkligheten” som svarar på stora naturvetenskapliga frågor så att alla förstår.

Sofie Stenlund och Jenny Olander vid Kemilärarnas Resuscentrum experimenterar med inspiration från ”Underverkligheten” och berättar om vad KRC kan erbjuda lärare som undervisar i NO.

Du som deltar får en trevlig kväll tillsammans med andra lärare, användbara tips till dina lektioner och möjlighet att gå runt på museet.

Tid: Torsdag 8 september klockan 18.00-20.00 med insläpp från 17.30 där vi bjuder på vin och tilltugg.
Plats: Nobel Prize Museum, Stortorget 2 i Gamla stan, Stockholm
Målgrupp: Intresserade lärare i alla ämnen och alla årskurser är varmt välkomna.

Varmt välkommen!

1 september online: Teacher Summit on Tour – Vårt liv i rymden

Att utforska rymden är att utforska världen vi lever i. Rymdforskning handlar om allt från svarta hål och galaxernas födelse till att se rymden som en del av jordens närmiljö. Läs mer här!

Lärarkväll 17 februari 2022: Utopian Stories – En crash course om klimatförändringar och metodik för litterär gestaltning av framtiden

Hur undervisar man om framtiden egentligen? Många unga bär på stor oro för klimatförändringar och i både populärkultur och media gestaltas en dystopisk framtid.
På Nobelprismuseets lärarkväll 17 februari möter du professor Alasdair Skelton från Bolincentret för klimatforskning som ger en snabbkurs i klimatförändringar. Du får lyssna till litteraturforskaren Camilla Brudin Borg från Göteborgs universitet som visar metoder för hur elevernas eget skrivande kan vara med och skapa ljusare bilder av framtiden. Och du möter läraren Camilla Bredberg och några elever från Blackebergs gymnasium som deltar i medborgarforskningsprojektet Utopian Stories tillsammans med forskarna och Nobelprismuseets pedagoger.

Under kvällen får du som lärare hämta inspiration och kunskap om hur du kan jobba med hållbarhet, klimat och framtid i skolan och att alla som har elever över 15 år kan ansluta sig till medborgarforskningsprojeket Utopian Stories.
OBS! Om smittspridning och restriktioner gör att vi inte bör träffas fysiskt, så ges lärarkvällen som ett onlineseminarium samma tid den dagen. Vi hör av oss via e-post för att meddela vad som gäller.

Tid: Torsdag 17 februari klockan 18.00-19.15 med insläpp 17.30 där vi bjuder på något gott vegetariskt att äta
Plats: Nobel Prize Museum, Stortorget 2 i Gamla stan, Stockholm
Målgrupp: Intresserade lärare i alla ämnen och alla årskurser är varmt välkomna.
Covid-19: Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för event. Antalet platser är begränsade.

Du som deltar får:
⁃ en crash course om klimatförändringar
⁃ metodiktips för att skrivprojekt om framtidsberättelser
– tips om det kostnadsfria medborgarforskningsprojektet Utopian Stories
⁃ möjlighet att ställa frågor till våra forskare
⁃ något gott att äta och dricka om du kommer en stund före 18.00

Låter det intressant, anmäl dig genast!

Välkomna!

 


Tidigare lärarkvällar 2021

Onlineseminarium för lärare 7 december: Nobelpriset i kemi 2021

Välkommen till en digital lärarkväll i samarbete mellan Nobel Prize Museum och Kemilärarnas resurscentrum!

Årets Nobelpris i kemi belönar ett genialt verktyg för att bygga molekyler. Priset presenteras av professor Peter Somfai, som är medlem av Nobelkommittén för kemi. Därefter berättar museilektor Paulina Wittung Åman från Nobel Prize Museum om Nobelprislektionen i kemi och medicin.

Det blir även tid för kollegialt utbyte och självklart finns det möjlighet att ställa frågor.

Tid: Tisdag 7 december 15.00-16.30
Målgrupp: Lärare i naturvetenskapliga ämnen på högstadiet och gymnasiet men även andra intresserade är välkomna
Plats: Online och kostnadsfritt

Vi ses online den 7 december!

Välkomna önskar skolgruppen på Nobel Prize Museum i samarbete med Kemilärarnas Resurscenter

Nobelpriset i kemi 2021 – Presentation av professor Peter Somfai

Lärarkväll 1 december: Klimatförändringarnas påverkan på matproduktion och barns hälsa

Klimatförändringarna påverkar människor världen över. Men vilka lösningar finns för att producera näringsrik mat i tillräckliga mängder på ett hållbart sätt? Och hur påverkas barns hälsa egentligen av klimatförändringarna?

Möt några av Sveriges främsta experter i ämnet; professor Line Gordon från Stockholm Resilience Center, forskarna Björn Hedin från KTH, Daniel Helldén från KI samt representanter från Världsnaturfonden.

Tid: Onsdag 1 december 2021. Museet öppnar 17.00 med förtäring, programmet är 17.30-19.30 och efteråt finns möjlighet att få en guidad visning. Museet stänger 20.00
Plats: Nobel Prize Museum, Stortorget 2 i Gamla stan, Stockholm
Målgrupp: Lärare på högstadiet och gymnasiet men övriga intresserade lärare är välkomna
Anmälan: (Fullbokat)

Du som kommer på lärarkvällen får:
⁃ djupare kunskap runt mat och klimat
⁃ metodtips till undervisningen
⁃ möjlighet att ställa frågor
⁃ mat och dryck
⁃ en visning av museets utställningar

Låter det intressant, anmäl dig genast! Vi har begränsat antal platser och denna gång ges endast programmet fysiskt på plats på museet.

Programmet på scenen är 17.30 – 19.30 och efteråt finns möjlighet att besöka museets utställningar och museibutiken. Programmet är kostnadsfritt för lärare.

Begränsat antal platser och reservlista vid fullsatt.
Frågor? Kontakta anna.alander@nobelprize.org

Välkomna!

21 september: Dörrar till litteraturen

Den 21 september laddar Nobel Prize Museum upp inför tillkännagivandet av Nobelpriset i litteratur 2021 med en lärarkväll om läslust, litteraturundervisning och Nobelpriset.

När? Tisdag 21 september klockan 17:30–19:00
Var? Online och Nobel Prize Museum, Stortorget 2, Gamla Stan
Hur? Programmet är kostnadsfritt. Vi bjuder på förtäring för dem som närvarar fysiskt.
Anmälan:
Digital livestream: Facebook eller YouTube

Denna kväll lyfter vi Pär Lagerkvist lite extra med anledning av att det är 70 år sedan han belönades med Nobelpriset i litteratur. Hör Litteraturprofessorn Håkan Möller berätta om denna ögonblickets diktare och hans väg fram till Nobelpriset. Poeten och akademiledamoten Jila Mossaed berättar om sitt författarskap, poesi och inspiration. Medverkar gör också Stefan Ljungdahl och Anna Bergqvist, som belönats med Svenska Akademiens svensklärarpris 2021 och delar med sig av hur de öppnar dörrar till litteraturen i sina klassrum. Och så berättar museets pedagoger om skolverksamheten och ger en lite fakta om Nobelpriset i litteratur och dess 120-åriga historia.

Vi erbjuder även 25 platser fysiskt på Nobel Prize Museum. För de lärare som erhåller dessa platser finns fika i museets bistro kl. 17.00-17.30. Anmäl ditt intresse i formuläret, vi lottar ut platserna.
(Med reservation för att ändrade rekommendationer från Folkhälsomyndigheten kan komma att påverka vår möjlighet att ta emot besökare fysiskt – i detta fall kontaktar vi alla berörda.)

Frågor? Kontakta ansvarig pedagog Charlotta Jeppson: charlotta.jeppson@nobelprize.org

VÄLKOMMEN!

Avbokning sker via mejl till: charlotta.jeppson@nobelprize.org

1 september: Att förändra livets kod och förstå universums hemligheter – Nobel Prize Teacher Summit on Tour

Onsdag 1 september 2021 klockan 15:00-16:30
Digital livestream: https://fb.me/e/YybZhNz6

Nobel Prize Teacher Summit on Tour är en del av Nobelprismuseets nya turnerande koncept. Turnén kommer att pågå under flera år och har premiär sommaren 2021 i Göteborg i ett samarbete med Universeum. Nobelpriset står i fokus med dess grundläggande idé om att människor kan göra världen bättre genom vetenskap, litteratur och fredsarbete.
Den 1 september samlar vi lärare från Göteborg och resten av Sverige i en digital lärarkonferens för att ta del av ett program med en spännvidd utöver det vanliga.
Alla lärare är välkomna att delta digitalt – programmet kommer att vara extra intressant för dig som är lärare inom biologi, fysik eller kemi.

Program

Under cirka 90 minuter lyssnar vi till spännande samtal om gener och genteknik samt hur vi idag kan påverka livets kod. Vad säger dagens forskning och vilka oanade möjligheter finns för framtiden? Vilka risker behöver vi vara uppmärksamma på?
Från människans plats i naturen tar vi oss vidare till människans plats i rymden. Vad vet vi – och vad kan vi veta – om hur universum kom till och hur det kommer utvecklas?
Programmet hålls delvis på engelska och vi får bland annat möta:

Richard J. Roberts, Nobelpristagare i fysiologi eller medicin 1993 för upptäckten av hur en och samma gen kan ge upphov till flera olika proteiner.
Ulf Danielsson, Professor i teoretisk fysik, föreläsare, författare och återkommande gäst i radio och TV.
Torill Kornfeldt, vetenskapsjournalist och författare med bakgrund som biolog. Hennes två böcker Mammutens återkomst (2016) och Människan i Provröret (2020) har översatts till tio språk. Hennes stora fokus är hur ny forskning påverkar och förändrar samhället.
Marie Nyman, chef för svenska Gentekniknämnden som ansvarar för att övervaka etiska frågor och ge råd om användning av genteknik.
Per Olsson, tidigare forskare inom medicin vid Karolinska Institutet, Imperial Cancer Research Fund, Umeå Universitet och AstraZeneka. Idag lärare i kemi och biologi vid Franklins gymnasium i Mölndal.
Helena Danielsson Thorell, lektor och teamledare för Life Science Teamet på Anna Whitlocks gymnasium och adjungerad lärare på Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik på Stockholms universitet.

Projektet kan genomföras tack vare stöd från Erling-Perssons Stiftelse, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse samt Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

18 mars: Onlineseminarium för lärare –
Från dystopi till utopi: Coronan, klimatet och framtiden

Varmt välkommen till en kostnadsfri digital lärarkväll där du möter klimatforskare, litteraturvetare och inspirerande lärarkollegor. Du får ny kunskap, inspiration till undervisningen och bjuds in att låta dina elever bli medforskare och framtidsspanare i projektet som knyter ihop coronapandemin med klimatomställningen.

– När? Torsdag 18 mars 2021, kl. 18.00 – 19.00 (på engelska 15.00)

– Var? Online och kostnadsfritt

– Målgrupp? Lärare i alla ämnen och årskurser

Läs mer om lärarkvällen här!

Läs mer om Utopian Stories här!

27 januari: Låt oss aldrig glömma! Ett digitalt skolprogram på Förintelsens Minnesdag

Antisemitismen varken började eller slutade med Förintelsen. Ska världen se mer av främlingsfientlighet och extremism eller väljer vi tolerans och civilkurage? När du som lärare undervisar om komplexa frågor, kan fler röster ge vidgade perspektiv. Så anmäl din klass till vårt kostnadsfria digitala skolprogram på Förintelsens Minnesdag!

Läs mer här.

Tidigare lärarkvällar 2020

23 september: Kristidsekonomi – Hur kan vi undervisa om det?

Hur kan vi undervisa om kristidsekonomi? Ekonomin påverkar oss alla och just nu mer än någonsin. Men vilka är de rätta redskapen för att hantera den ekonomiska kris som följer i pandemins spår? Har Sverige vunnit något på att ha en annan strategi än resten av världen? Framtidsutsikterna kan verka dystra, men hur dystra är de egentligen? Under kvällen möter vi ledande forskare, pedagoger och experter som ger dig som lärare djupare kunskap och inspiration till undervisningen.

Läs mer här.

9 september: Lärarkväll – Smittsamt lärande

Coronapandemin har gett fler människor inblick i hur forskningen arbetar och hur ny kunskap skapas, omprövas och tillämpas. Men var ligger forskningsfronten just nu? Vad vet vi om sjukdomen, vaccin och medicin? Hur har mänskligheten tidigare hanterat pandemier och hemska sjukdomar? Och hur kan lärare främja faktatillit och kritiskt tänkande hos eleverna när det florerar så många myter, missuppfattningar och konspirationsteorier? Läs mer här.

26 mars: Lärarkväll – Att undervisa om rymden och universum

Hur undervisar man om någonting som är så stort och komplext som rymden? Lärarkvällen på Nobel Prize Museum den 26 mars ger dig som lärare fler vinklar på hur du kan undervisa om vårt universum. Medverkar gör mikro- och astrobiologen Dr. Natuschka Lee, Lisa Söderlund från Kodcentrum och museets pedagoger som visar våra egenproducerade interaktiva visualiseringar om Nobelpriset i fysik 2019.

27 januari: Lärarkväll – Förintelsens Minnesdag

Årets första lärarkväll på Nobel Prize Museum knöt vi temat till Förintelsens Minnesdag. Vi fick lyssna till ett litteratursamtal med utgångspunkt i Nobelpristagaren och förintelseöverlevande Elie Wiesels bok Natten. Under kvällen bjöd vi även på förtäring, tips och råd till undervisningen kring förintelsen och en specialvisning med utgångpunkt i Nobelpris kopplat till överlevande från förintelsen.

Tidigare lärarkvällar 2019

27 november: Alfred Nobel och hans testamente

Vi firade årets Nobelpris och fick besök av författaren Ingrid Carlberg som skrivit den heltäckande boken Nobel – Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris.

Den 27 november 1895 signerade Alfred Nobel sitt testamente. Samma dag 124 år senare uppmärksammade vi detta tillsammans med ett gäng nyfikna lärare. I ett samtal med Ingrid, fick vi fördjupade perspektiv av personen bakom Nobelpriset och hans kända testamente. Pedagogerna på Nobel Prize Museum berättade om 2019 års Nobelprisbelönade insatser och hur du kan arbeta med Nobelpriset i skolan.

22 oktober: Litteraturfrukost med Jason ”Timbuktu” Diakité

Vi presenterade ett samtal som kretsade kring litteratur, rasism och identitet med utgångspunkt i Jasons debutroman ”En droppe midnatt”. Våra pedagoger introducerade också de nya Nobelpristagarna i litteratur.

19 september: En hållbar värld – Nobelprisutställning och globala mål i undervisningen

Den 5 oktober öppnar museet utställningen Mänsklighetens största nytta som handlar om vilken roll forskning, fredsarbete och innovationer kan ha för livsmedelsförsörjning, hälsa, miljö- och klimatfrågor och kommunikation. Vi erbjuder ett skolprogram med samma namn som utställningen.

Vi bjöd in till en lärarkväll med forskare, museipedagoger och experterna bakom Skolverkets hållbarhetsmodul.

28 augusti: Noveller – om Nobelpris, litteratur och att läsa mellan raderna

Selma Lagerlöf, Ernest Hemingway, Pär Lagerkvist, Alice Munro – många är de Nobelpristagare som författat noveller. Detta är en av anledningarna till att novellen är i fokus i det nya skolprogrammet Noveller – om Nobelpris, litteratur och att läsa mellan raderna, som museets pedagoger berättade mer om under kvällen. De gav också en lägesrapport inför tillkännagivandet av de två Nobelprisen i litteratur det här året. Vi gästades dessutom av författaren och redaktören Jesper Virdborg som har stor erfarenhet av novellgenren.

22 maj: Snart färdig lärare? Kom på inspirationskväll med Nobelglans!

Den 22 maj arrangerade vi en kostnadsfri inspirationskväll för lärarstudenter som är i slutet av sin utbildning. Vi erbjöd bland annat speed-dating, föreläsning och diskussionsstund.

23 april: En droppe midnatt + I have a dream

Lärarna fick möta artisten och författaren Jason ”Timbuktu” Diakité genom ett samtal med Teskedsordens generalsekreterare Lovisa Fhager Havdelin och höra berättelser ur hans debutroman En droppe midnatt. Samtalet kretsade även kring Martin Luther King och medborgarrättsrörelsen samt om det nutida samhällsklimatet. Jason är styrelseledamot i stiftelsen Teskedsorden som jobbar mot rasism och för mångfald. Stiftelsen var där och berättade om sina resurser för lärare och vi presenterade vårt kommande program och aktuellt utbud för skola. Under kvällen guidades de hundra lärarna runt i omgångar i vår aktuella utställning Rätten till frihet – Martin Luther King som också har ett populärt skolprogram kopplat till sig.

För Jason har speciellt en lärare varit viktig för honom, se videon med honom vi passade på att spela in i samband med besöket:

29 mars, Klimatångest eller handlingskraft?

Vad är klimatsystemet och hur kan vi som individer bekämpa klimatförändringarna? Hur kan stora komplexa hållbarhetsfrågor kan göras meningsfulla och hanterbara genom undervisningen?

Professor Alasdair Skelton från Bolincentret och Karolina Sandahl från Den globala skolan gav oss olika vinklar på hur undervisningen om klimatförändringar och hållbarhetsfrågor bäst kan skapa engagemang utan att skapa klimatångest och passivitet. Medverkade gjorde även Maja Neiman från Kungl Ingenjörsvetenskapsakademien som berättade om en kostnadsfri internationell innovationstävling för ungdomar 13–18 år som tillsammans angriper hållbarhetsutmaningar för att förbättra världen. Pontus Thunblad från Nobel Prize Museum delade med sig av museets skolprogram och digitala resurser.

Klicka här för att ta del av presentationerna under kvällen (de ligger som PDF:er längst ner på sidan).

 

8 mars, Nobelpris, jämställdhet och mångfald med vetenskapsteater, forskarsamtal och specialvisning om kvinnliga Nobelpristagare

I skolan arbetar vi ständigt med att alla elever ska ges lika möjligheter, oavsett bakgrund. Ändå spelar både kön, etnicitet, klass och andra bakgrundsfaktorer fortfarande alltför stor roll för möjligheterna till goda studieresultat, arbete och akademisk karriär. Nobelpriset har funnits sedan 1901 och fortfarande har endast 5 % av de 935 Nobelprisen tilldelats kvinnor. Hur kan vi bryta trenden och skapa likvärdiga möjligheter för alla?

Det var utgångspunkten för lärarkvällen den 7 mars. Besatta Teatern gestaltade genom sång- och dansdramat Skandal hur livet sett ut för kvinnor inom vetenskapen. Annika Hedås Falk höll i ett panelsamtal med Thomas Perlmann, sekreterare i Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet och Pernilla Ericols, rektor  från Kärrtorps gymnasium om hur utvecklingen mot en ökad jämställdhet ser ut, såväl inom utbildningssystemet som när det gäller att välja ut framtida Nobelpristagare. Även två visningar med fokus på kvinnor som har fått Nobelpriset genomfördes.

21 februari, Att undervisa yngre elever om svåra frågor
Att undervisa yngre elever om krig, fred, klimat och rasism ställer höga krav på oss pedagoger. Hur uppmuntrar vi engagemang, kunskapstörst och förståelse utan att skapa ångest hos eleverna? Den 21 februari bjöd vi in till en lärarkväll med Somaya Ghanem, kurator på Bris stödverksamhet för barn och unga och Emma Fornander, lärare i årskurs 1 på Brotorpsskolan för föreläsningar och panelsamtal i ämnet. Våra pedagoger presenterade även museets skolprogram med fredstema för låg- och mellanstadiet.
Under kvällen visades dessutom vår aktuella utställning Rätten till frihet – Martin Luther King.
Målgrupp: Lärare i F–6 men även lärare på högstadiet och gymnasiet var välkomna.
18 februari, Presentation av Gamla Stans museers gemensamma utbud

Kvällen gick ut på att presentera det gemensamma utbudet för skolor som Gamla Stans museer erbjuder. Vi använde oss av speed dating och mingel för största möjliga utbyte. Följande museer medverkade: Judiska museet, Kungliga Slottet, Livrustkammaren, Medeltidsmuseet, Nobel Prize Museum, Postmuseet och Storkyrkan.

Tidigare lärarkvällar 2018

5 december, Creativity, knowledge, art and black holes.
Publiken fick träffa Nobelpristagare Frank Wilzcek, artist och producent Frida Sjöström, professor Ingvar Sjöberg och curator Betsy Devine för att prata om möjligheten att konst och kreativt arbete kan hjälpa oss förstå och förklara komplexa saker inom vetenskapen och i samhället.
Videos från lärarkvällen kommer att läggas upp här inom kort.
15 november, Faktaresistent eller klartänkt?

Kan skolan vaccinera unga mot pseudovetenskap, populism och missuppfattningar? Hur kan vi lära eleverna vetenskaplig metod på ett begripligt sätt? På vår lärarkväll 15 november visade vi hur lärare kan jobba med Klartänkt, ett kostnadsfritt material med filmer och lärarhandledning om kritiskt tänkande, vetenskaplig metod och argumentationsfel.

Vi visade också hur du kan arbeta med utgångspunkt i Roslings bok Factfulness som vi på Nobel Center just gett till alla som går i trean på gymnasiet. Under kvällen fick lärarna verktyg för att arbeta med utgångspunkt i boken, även om eleverna inte har läst hela boken. Se en video från presentationen med Carl-Johan Markstedt och Annika Hedås-Falk. Carl-Johan har skrivit lärarhandledningen till Factfulness för Natur & Kultur.

Vi fick också en direktrapport från konventet Flat Earth Society som filmproducenten och journalisten Rasmus Åkerblom bevakade i Denver, USA.

I panelsamtal möttes läraren och skoldebattören Isak Skogstad, filosofiläraren Niklas Brismar Pålsson och utbildningschef Annika Hedås Falk. Se video från panelsamtalet:

Tillhörande material

Klartänkt – ett lektionsmaterial om vetenskaplig metod och kritiskt tänkande, åk 7–9. Klicka här för att ladda hem lärarhandledningen.

Factfulness – ladda hem boken och lärarhandledningen från Natur och Kulturs hemsida (gratis).

Tipsa din elever att ladda hem boken Factfulness!


18 oktober, Årets Nobelpris och Nobeltema i skolan

Vi bjöd in till en kväll då vi berättade om årets Nobelpris på en nivå som alla kunde hänga med på. Vi introducerade även skolprojektet Nobel Creations 2018 som i år blir tillgängligt för alla. I projektet kan ni som klass arbeta med konstnärliga tolkningar av årets pris.

Information om Nobel Creations finns här.

5 september, Rätten till Frihet–Martin Luther King Jr

Inför invigningen av utställningen Rätten till frihet – Martin Luther King, Jr bjöd museets skolavdelning in till en informativ och inspirerande lärarkväll för de som undervisar på högstadiet och gymnasiet.

Kvällen innehöll:

Föredrag med Gloria Ray Karlmark, en av de nio afroamerikanska ungdomar – de så kallade Little Rock Nine – som 1957, med skydd av soldater ur USA:s försvarsmakt, studerade på Little Rock Central High School i Little Rock. Gloria Ray Karlmark, idag bosatt i Sverige, berättade om sina upplevelser och sitt engagemang i den amerikanska medborgarrättelsen.

Presentation av utställningen och det skolprogram som kommer att erbjudas i anslutning till utställningen.


18 september Läkemedel i naturen

De senaste åren har forskare blivit alltmer uppmärksamma på att läkemedel som sprids i naturen kan ge ekologiska effekter. Under lärarkvällen den 18 september 2018 fick lärare möjlighet att lära sig mer om denna problematik och diskutera betydelsen av nya forskningsrön.

Medverkande:

Tomas Brodin, forskare vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap, Umeå Universitet,

Bengt Mattson, sakkunnig från LIF – de forskande läkemedelsföretagen (Läkemedelsindustriföreningen) med flera.

Deltagarna fick även en genomgång av flera relaterade Nobelpris.