Factfulness – Tio knep som hjälper dig att förstå världen av Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund är en bok som alla Sveriges gymnasietreor och deras lärare kan ladda ned gratis tack vare en donation till Nobel Center. Du som är lärare i andra årskurser kan använda samma övningar även om inte dina elever har tillgång till boken.

 

En faktabaserad världsbild

Med hjälp av lärarhandledningen som Nobelmuseets Carl-Johan Markstedt skrivit för bokförlaget Natur & Kultur, kan du som lärare bidra till att dina elever undviker megamissuppfattningar om världen och får en mer faktabaserad världsbild. Uppgifterna är framtagna med sikte på högstadiet och gymnasiet men kan med anpassningar användas för andra åldersgrupper också.

 

Studenter, Nobelpristagare och ledande politiker – alla blir besegrade i omvärldskunskap av aporna på zoo. Vad beror det på? Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund har gjort till sin uppgift att förändra det och förklarar i boken Factfulness varför vi missförstår världens utveckling och vad vi kan göra för att rätta till våra missuppfattningar.

 

Material för nedladdning

Elever som går tredje året på gymnasiet i Sverige kan ladda ner ett gratis exemplar av Factfulness här.

 

Lärarhandledningen är öppen för alla lärare i alla årskurser, läs mer och ladda hem den här.

 

Du som är lärare för gymnasietreor, kan ladda ned ett gratis exemplar av boken Factfulness här.

 

Kunskapsspridning för en bättre värld

Satsningen genomförs av Nobel Center med stöd av Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse för att inspirera till kunskapsspridning för en bättre värld.

 

Vid en lärarkväll på Nobelmuseet visade Calle Markstedt hur man kan arbeta med boken. Se en film från det tillfället här.