”Vad tror du att du kan göra? Elden är alldeles för stor för dig. Dina vingar är så små och din näbb är så smal”. Kolibrin fick frågan när den flög fram och tillbaka för att skvätta vatten på eldsvådan med sin lilla näbb. Fågeln lät sig inte nedslås och svarade: ”Jag gör så gott jag kan!”.

Så tänkte också Wangari Maathai, fredspristagare 2004, som 1977 startade Green Belt Movement, en gräsrotsrörelse som planterar träd i Kenya. ”Hellre göra något –även om det verkar obetydligt – än att stå och bara se på!”

Vi kan alla hjälpas åt att göra världen lite bättre, stor som liten. Vi behöver tänka på vad vi kan göra för att det ska det ska gå att leva på ett bra sätt i framtiden också.


I skolprogrammet pratar vi om Alfred Nobel och vad man kan göra för att få ett Nobelpris. Vi får också följa med en liten kolibri genom museets nya temautställning Mänsklighetens största nytta där vi tittar på vad några av Nobelpristagarna har åstadkommit. Som avslutning bekantar vi oss med de globala hållbarhetsmålen och funderar vi på vad vi själva – och kanske en kolibri – kan göra.

 

Kan bokas från och med 2 december.