Välkommen in bakom kulisserna på Nobelfesten! I vår nya utställning om festernas fest möter du modedesignern Bea Szenfeld och modestudenten Emily Duff från Beckmans Designhögskola. Under Kulturnatten visar de festliga kreationer med starka budskap. Vi tittar närmare på den klänning som Bea Szenfeld skapade för kulturminister Alice Bah Kuhnke som ville få oss alla att tänka på Arktis och klimatförändringarna. 

Kulturnatt Stockholm 2021 på Nobel Prize Museum

Kreationen som bars av kulturminister Alice Bah Kuhnke på Nobelbanketten 2017 fick oss att tänka på Arktis smältande isar. Design Bea Szenfeld och Naim Josefi. Foto: Dan Lepp

Varje år gör studenter på Beckmans fria tolkningar av årets Nobelpris. Hur tänker man när man ska omvandla hepatit C- virus till mode? Modestudenten Emily Duff berättar om den färgstarka kreationen som följer virusets väg genom blodet till levern. Bea och Emily resonerar om gränserna mellan mode och konst och utmaningarna med att designa kläder för röda mattan. 

Museets utställningschef Clara Åhlvik och Nobelprisexperten Gustav Källstrand nedslag i utställningen och pratar om de traditioner som gör Nobelbanketten till en alldeles särskild upplevelse – både för pristagarna som hyllas för sina insatser för vetenskapen, litteraturen och freden, men också för alla som följer tv-sändningarna hemifrån soffan.

Passa på att titta in i nya utställningen Nobelfesten – festernas fest under Kulturnatt Stockholm!